De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft recent voor het eerst het blauwtongvirus vastgesteld in Alphen-Chaam.

Twee bedrijven in deze gemeente zijn positief getest na bloedonderzoek bij hun vee, waarbij het virus met zekerheid werd geïdentificeerd als het blauwtongvirus.

Dit is hetzelfde type dat ook in 2023 in Nederland werd aangetroffen en toen leidde tot aanzienlijke sterfte onder dieren.

Knutten

Blauwtong is een virusziekte die vooral schapen en runderen treft en wordt verspreid door kleine vliegjes, genaamd knutten.

Hoewel de ziekte geen risico vormt voor mensen, kan ze wel aanzienlijke economische schade aanrichten bij veehouders door de ziekte en sterfte onder het vee.

In Nederland zijn momenteel bijna 800 bedrijven getroffen door blauwtong, waarvan 140 in Noord-Brabant.

De NVWA roept veehouders op tot waakzaamheid en adviseert het gebruik van vliegwerende middelen om verdere verspreiding van het virus te voorkomen.

Het beperken van contact tussen gezonde en geïnfecteerde dieren is cruciaal, evenals het controleren van vee op symptomen van de ziekte.

De NVWA blijft de situatie nauwlettend volgen en benadrukt het belang van snelle detectie en preventieve maatregelen. Verdachte gevallen moeten onmiddellijk worden gemeld om verdere verspreiding en schade te voorkomen.