Een grote brand bij afvalverwerker Bruco in het Belgische Wijnegem, bij Antwerpen, heeft in de nacht van zaterdag 22 op zondag 23 juni 2024 geleid tot aanzienlijke rook- en stankoverlast in delen van Brabant.

De brand brak rond middernacht uit en was van grote afstand zichtbaar. Meerdere brandweerkorpsen, waaronder die van de zones Rand en Antwerpen, rukten uit om de vlammen te bestrijden.

Overlast in Brabant

De rook van de brand heeft zijn weg gevonden naar Nederland, waar bewoners, met name in de regio Tilburg, klagen over rook en een sterke geur.

De meldkamer ontving veel meldingen van bezorgde inwoners die vermoeden dat er lokaal brand is.

Hoewel de brand inmiddels onder controle is, kan de overlast in Brabant de hele dag nog aanhouden.

De piek van de grootste overlast lijkt voorbij, maar het nablussen kan zorgen voor wisselende rook- en stankverspreiding, aldus Veiligheidsregio Midden-Brabant.

Inwoners van de regio Tilburg worden geadviseerd ramen en deuren gesloten te houden en ventilatiesystemen uit te schakelen om blootstelling aan de rook te minimaliseren.

Eerdere incidenten bij Bruco

Het is niet de eerste keer dat een brand uitbreekt bij Bruco. Eerder deze maand ontstond er brand toen een graafmachine op het terrein vlam vatte.