In de schaduw van de eeuwenoude bomen van het Ulvenhoutse Bos, een van de oudste bossen in Nederland, zijn Staatsbosbeheer en lokale organisaties de strijd aangegaan om de biodiversiteit te herstellen en te behouden.

Dit initiatief, dat zich richt op het aanplanten van nieuwe soorten en het verwijderen van bepaalde bomen, is van vitaal belang voor de natuurlijke rijkdom van het gebied.

Het doel van het verbetertraject, onderdeel van Groenblauwe gebiedsgerichte aanpak, is het waarborgen van een duurzame toekomst voor het Ulvenhoutse Bos. Daarbij worden economische en sociale activiteiten zoveel mogelijk gecombineerd met het behoud van de natuurlijke schoonheid en ecologische waarde van het gebied.

Het Ulvenhoutse Bos, gekenmerkt door zijn unieke combinatie van flora en fauna, staat onder druk door diverse milieufactoren, waaronder verdroging en stikstofovervloed.

Deze problematiek heeft geleid tot een afname van de planten- en boomdiversiteit, wat de natuurlijke balans van het bos bedreigt.

De inspanningen van Staatsbosbeheer zijn gericht op het herstellen van deze balans door het creëren van optimale groeiomstandigheden voor een diversiteit aan soorten, wat de veerkracht en gezondheid van het bos ten goede komt.

Inloopbijeenkomst

Tijdens een inloopbijeenkomst krijgen belangstellenden en belanghebbenden de unieke kans om meer te leren over de uitdagingen en maatregelen in het Ulvenhoutse Bos. Daarnaast kun je actief bijdragen aan de toekomstige richting van het gebied.

Bezoekers kunnen vragen stellen aan experts en hun mening geven over de voorgestelde aanpak.

De gebiedsgerichte aanpak, die de biodiversiteit in het bos moet verbeteren, zoekt naar een harmonie tussen natuurbehoud en andere lokale belangen, zoals recreatie, landbouw en woningbouw. Inzichten zijn daarbij van wezenlijk belang.

De inloopbijeenkomst is op 10 april 2024 voor inwoners en belanghebbenden. De bijeenkomst vindt plaats tussen 16.00 en 20.00 uur in Koetshuis Anneville, Annevillelaan 101 in Ulvenhout.