Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Goirle en Tilburg hebben zich aangesloten bij een innovatief Vlaams-Nederlands toeristisch project dat de naam ‘Brabant kust de Kempen’ draagt. Dit project, gericht op de grensstreek, streeft naar duurzaam en belevingsvol meerdaags toerisme.

Het initiatief omvat diverse onderdelen, zoals de ontwikkeling van beleefpunten langs het historische Bels Lijntje en de uitbreiding van het bezoekerscentrum in Baarle-Nassau, dat als startpunt zal dienen voor nieuwe fiets- en wandelroutes.

Ook worden evenementen en verblijfsarrangementen geïntegreerd in de plannen, om zo de regio aantrekkelijker te maken voor toeristen.

Naast de vier Nederlandse gemeenten doen ook zes Vlaamse gemeenten mee: Arendonk, Baarle-Hertog, Hoogstraten, Merksplas, Ravels en Turnhout.

Deze gemeenten krijgen ondersteuning van twee kennisinstellingen en de projectverantwoordelijke Toerisme Provincie Antwerpen.

Met een totaalbudget van ruim 1,8 miljoen euro, waarvan de helft gesubsidieerd wordt door de Europese Unie, belooft het project een flinke impuls te geven aan het toerisme in de grensregio.

Recent werden de plannen gepresenteerd tijdens een publieke ‘Kiss-Off’ aan het Bels Lijntje in Turnhout, waarmee de officiële aftrap van het project werd gevierd.